Leerling, onderwijsleeftijd / zorgleeftijd

  Administratie, Leerlingen Geen reacties


Onderwijsleeftijd wordt berekend op basis van de leeftijd van de leerling op 31-12 van het startjaar van het schooljaar. In het schooljaar 2023 – 2024, is het startjaar is 2023. De leeftijd van die leerling op 31-12-2023 is de onderwijsleeftijd.
Voorbeeld: leerling heeft een geboortedatum 5-5-2018. De onderwijsleeftijd van de leerling is dan 5, want op 31-12-2023 is de leerling 5 jaar oud.
De onderwijsleeftijd wordt berekend op het moment dat de leerling wordt gekoppeld aan klas.

Onderwijsleeftijd aanpassen (afwijking):
Selecteer de betreffende leerling via Administratie – Leerling – Selecteer leerling – Bewerken – Afwijking onderwijsleeftijd (+1 of bijv. -1) – Opslaan.
Deze aanpassing gaat in op het moment van toewijzing
. Dus is de leerling al aan een klas gekoppeld, dan wijzigt onderwijsleeftijd in deze huidige toewijzing niet. Bij een volgende toewijzing (andere klas/jaarovergang) gaat de afwijking in.

Wilt u dat de afwijking OL direct ingaat dan is de OL handmatig aan te passen.
Stel de afwijking in zoals hierboven is aangegeven en pas deze daarna ook aan bij Klassen – Klas – klik op potlood achter leerling en pas onderwijsleeftijd aan. Op deze manier is de onderwijsleeftijd voor dat schooljaar in die betreffende klas aangepast.

Verkeerde geboortedatum
Wanneer het geboortejaar van een leerling aanpast wordt nadat de leerling al aan een klas gekoppeld was, dan moet u de leerling ontkoppelen om vervolgens opnieuw te koppelen. De onderwijsleeftijd wordt nu overnieuw berekend.